Колоездене+

Защо да карам колело?

Има хиляди причини да си вземеш велосипед и да се отдадеш този великолепен спорт, който освен всичко друго се превръща в начин на живот и то здравословен.

1) Карането на колело е свобода!


Свободата остава една от най-цитираните и основни причини да си вземеш колело.
Усещането да яхнеш велосипеда си и да отпрашиш, накъдето ти стига погледа, носи онази сладост на свободата.
Няма нужда да поемаш по един и същ маршрут, ти си свободен да отидеш където искаш, да минеш от където си пожелаеш и да си бърз колкото можеш и колкото ти е кеф. Пътуването ти не зависи от никой друг, освен от самия теб, а това е истинска свобода!

2) Пътуването с колело всъщност е доста бързо!


Пътуващите с колело до работа с радост ще ви споделят колко много време спестяват, придвижвайки се с велосипед, вместо с другите ни познати транспортни средства. Няма нищо по-досадно и изнервящо от това да се намираш в затворено превозно средство, чакайки на светофара да светне зелено в час пик, когато трафикът е повече от отвратителен.
В бонус с това, пътувайки с автобуса, някой диша тежко във врата ти, наблъскалите се хора са те обгърнали отвсякъде в неглижираща прегръдка, а топлината, струяща от потните тела на спътниците ти опиянява обонянието ти.
Само при мисълта за тази картинка карането на колело се осмисля още повече!

3) Ставаш по-строен и по-здрав!

Ами нека си го кажем направо – цялото ни общество става все по-залиняло и доста мързеливо, което води до масово затлъстяване, което от своя страна увеличава риска от заболявания и накрая единствените, които имат печалба от това са пагубното ни здравно осигуряване и фармацевтичните компании!
Ако ще протестираме, нека го направим здравословно!
Ако пък протестите не са вашето нещо, направете го за себе си 🙂Погледнато от всички страни, колелото е добро решение за здраве и стройна фигура

4) Колелото те кара да се чувстваш добре!


Въпреки че научните доказателства остават неубедителни, повечето ни велопознати са категорични: редовното колоездене ви кара да се чувствате по-добре!

5) Спестява ви пари!

Знаем, че една от най-често срещаните черти на българина е да се оплаква, че няма пари, а и на фона на билетчето от 1,60 лв. и новата зона за паркиране ( не забравяйте, че ще се разширява ) + бензин, газ, дизел, метан и т.н… Така правейки си тънката сметка, прибавяйки разходите по придвижването ви, накрая, както и да го смяташ, колелото е почти безплатно! Влагаш веднъж и то после се отплаща! Ама че сделка…

6) Завръщане към природата.

В забързания ни живот и многото пътувания забравяме за заобикалящата ни природа. В този ред на мисли, колелото е префектния начин да намерим отново забравената красота на природата. Една дълга разходка из планината и красивите балкански местности с велосипед е свързано с опознаването и новата ни връзка с прекрасната родина България. От прозореца на колата това не е толкова лесна задача.

7 ) Колоезденето е приключение

.
Усещането за тръгване на съвсем ново пътуване, без да има напълно съгласувана визия за него, къде ще приключиш, от къде ще минеш, с кой ще те срещне, носи една страхотна приключенска наслада. Не може да живеем само в екрана на телевизора си, трябва да се потопим в реалността, за да преживеем истинските моменти от живота.

8 ) Да спрем и да се насладим на гледката.

Правейки една почивка за пикник или бърз снак, докато се наслаждавате на това чудо, наречено майка земя. Доста по-добре звучи от колкото: “ Боже, този последен хълм едва не ме уби”.

9 ) Добре е за околната среда.

Много от нашите клиенти, познати и приятели – особено тези с деца – споделят загрижеността си за околната среда като основна причина, за това защо е добре да караш колело. И кой не би искал неговите деца да растат в градове с по-малко замърсен въздух и вредни емисии. Напоследък доста се споменава за високите нива на замърсяване на въздуха и вредните странични ефекти. Хилядите коли, жестокият трафик и изгорелите газове няма да доведат до нищо хубаво, освен повече белодробни заболявания ( и не само ) на следващите поколения.

10 ) Забавно е!

Това вече трябва да е очевидно от гореизложените причини, но трябва да се отбележи, като един основен аргумент в избора ви да се отдадете на велосипеда.
Каква по-голяма радост от това, да посветиш почивните си дни на каране на колело в добра компания с красиви гледки, здравословно влияние върху организма и прекрасни спомени в края на деня!

Източник: https://dropin-shop.com/10-reasons-to-ride-a-bike/

Председател на УС на КК Курбел.UCI Level II Треньор по Планинско колоездене.Съдия по Планинско колоездене.Член на МТБ Комосията към Българска Федерация Колоездене.Лизензиран Планински водач.Моб. - 089 468 71 03