Колоездене+

Как да мобилизирате мазнините от депата? (И да ги изгорите веднъж завинаги!)

Изгарянето на мазнини винаги преминава през 3 етапа: мобилизиране, транспортиране и оксидиране. При първият етап – мобилизацията, мазнините се „изкарват“ от мастните клетки и в последствие се транспортират в мускулите, където се ползват като източник на енергия.

Важно е да знаете, че тялото не се отказва лесно от енергийните си резерви. А мастните депа представляват точно това – складирана енергия. От еволюционна гледна точка ние сме проектирани да съхраняваме излишната енергия. Поради тази причина телата ни не горят „доброволно“ мазнини. Освен това повечето от нас обичат да си похапват и непрестанно консумират рафинирани прости въглехидрати, които допълнително усложняват ситуацията.

Но да се върнем към основния въпрос – за да мобилизирате мазнините, трябва да създадете калориен дефицит (т.е., да приемате по-малко калории, отколкото горите). Когато тялото изпитва недостиг на енергия, то се насочва към енергийните си резерви. Но това не означава, че трябва да предприемете крайни мерки и да се подложите на глад! Има далеч по-интелигентен подход…

Важно е да знаем, че тялото складира енергия под три форми – гликоген (от въглехидрати), мускулна маса (от протеин) и мазнини (ако трябва да сме точни, това е опростено твърдение и в реалност нещата са една идея по-комплексни, но аз лично предпочитам да не усложняваме излишно нещата). От трите гликогенът е най-достъпният източник на енергия. Следователно, за да достигнете до мастните депа трябва да поддържате нивата на гликоген ниски. За да постигнете това трябва да комбинирате храненето с интензивни тренировки. Това ще изчерпи гликогена в мускулите и тялото ви ще се насочи към алтернативен източник на енергия.

За да стимулирате метаболизма и мобилизирането на мазнини дори една идея повече, трябва да развиете вашата мускулатура и да я поддържате активна (вече научихме как в предишната статия). Казано с прости думи, ако ограничите приема на въглехидрати и спазвате правилно разработена тренировъчна програма, ще превърнете тялото си в пещ за горене на мазнини.

Но как да изкарате мазнините от мастните клетки?

За да изкарате мазнините от мастните клетки, т.е. за да мобилизирате мазнините, трябва да разградите триглицеридите в мастните клетки до свободни мастни киселини, които навлизат в кръвообращението. Това се случва, когато поддържате кръвната захар ниска. В този случай хормонът глюкагон дава сигнал и активира хормон-чувствителната липаза (HSL). Веднъж навлезли  в кръвния поток, свободните мастни киселини се транспортират до мускулите и черния дроб, където се изгарят за енергия.

Това, което трябва да запомните от казаното по-горе е, че целият процес зависи от нивата на HSL. Това е първият лимитиращ фактор в процеса на горене на мазнини. Да, можете да стимулирате отслабването чрез интензивни тренировки и калориен дефицит – и дори ще изкарате мазнините от мастните клетки и ще ги вкарате в кръвообращението. НО ОСВЕН ако не подпомогнете този процес с правилно хранене, няма да постигнете особен успех – ако хормон-чувствителната липаза е ниска, мобилизацията на мазнини ще е забавена. И обратното, ако HSL е висока, процесът на мобилизиране ще се забърза.

Както виждате, целта е да повишите нивата на HSL. Това е лимитиращият фактор, който трябва да преодолеете, ако искаме да постигнем бързи и дълготрайни резултати. За да повишите HSL, е необходимо първо да повишите нивата на катехоламини в кръвта.

Как става това? Просто. Чрез тренировки – колкото по-интензивни са те, толкова по-добре. Стресът от интензивната физическа активност повишава нивата на катехоламини и HSL, което автоматично означава ускорен процес на горене на мазнинни.

Но да не избързваме… Има още един лимитиращ фактор, който трябва да вземете предвид. Синтезът на HSL зависи не само от нивата на катехоламини, но и от нивата на инсулин. Тялото ви произвежда инсулин, за да изчисти глюкозата от кръвообращението. За да понижите инсулина си, ТРЯБВА да държите кръвната захар под контрол (за втори път в статията се убеждавате колко важно е това).

Тоест, независимо какъв е лимитиращият фактор във вашия конкретен случай – ниски нива на катехоламини или висок инсулин, подходът е един и същ – за да мобилизирате мазнините, дръжте кръвната захар ниска чрез правилно хранене и усърдни тренировки.

Така нивата на инсулин ще останат ниски, а катехоламините – високи, което води и до висок HSL. В резултат триглицеридите се разпадат до свободни мастни киселини, които навлизат в кръвния поток, за да бъдат ползвани като източник на енергия.

Следващата стъпка: Транспортиране и изгаряне на мазнините!

Вече знаете, че когато хормон-чувствителната липаза е висока, триглицеридите в мастните клетки се разграждат до свободни мастни киселини, които от своя страна се транспортират чрез кръвта до мускулите. Но за съжаление и в този процес има лимитиращ фактор…

На този етап всичко зависи от нивата на L-карнитин. Карнитинът транспортира свободните мастни киселини до митохондриите (енергийните фабрики на клетките). С най-прости думи, високите нива на карнитин повишават активността на митохондриите, което означава по-ефикасно горене на мазнини.

А как да повишите нивата на карнитин? (може би вече се убедихте, че тялото не се освобождава мазнините току така…) За да повишите нивата на карнитин, трябва първо да изчерпите мускулния гликоген.

Да обобщим… за оптимално оксидиране на мазнини ТРЯБВА да изчерпите мускулния гликоген чрез тренировки – с тежести, интервални и т.н. – и да подобрите начина си на хранене (да сте внимателни с въглехидратите).

Ефикасно мобилизиране на мазнините + Оксидиране = Бързо изгаряне на мазнини

Важно е да знаете, че в резултат от всички тези процеси се образуват отпадни продукти, които се обработват от бъбреците. За да функционират правилно, бъбреците се нуждаят от адекватни количества вода.

Ако сте дехидратирани (не пиете достатъчно течности), бъбреците прехвърлят излишния товар върху черния дроб. Проблемът е, че докато черният дроб обработва отпадните продукти, той е по-малко ефикасен в мобилизирането на мазнини. Именно поради тази причина е добре да сте винаги добре хидратирани и да се храните с чисти храни.

Ако трябва да синтезирам всичко казано дотук в едно изречение… Стабилизирайте кръвната си захар чрез начина си на хранене и изпълнявайте интензивни тренировки с тежести. Помнете, горенето на мазнини е просто, но не и лесно! Но с правилните знания, подкрепата на доказан треньор и положителна психологическа нагласа, нищо не може да ви спре по пътя към мечтаното тяло!

Източник: https://fitbg.net/blog/fat-loss/mobilizirane-na-mastni-depa